Novi Sad
19.04.2012.
09:14 > 09:28
Oko 10.000 nesavesnih vozača u Novom Sadu prođe nekažnjeno svake godine, jer zastare prekršajne prijave.
  • NikolaNS

    22.04.2012 19:17
    Čudo li
    S obzirom kakvo nam je pravosuđe i koliko su sudije podmitljive, nemoralne i nezainteresovane za dobrobit stanovnika ove zemlje, to i nije neko čudo. Svi problemi u ovoj tzv državi imaju koren u pravosuđu koje je korumpirano od ulaznog paga do rupe kroz koju miševi prolaze. Kada sudije za mito i nesavesno obavljanje posla dobiju zatvorske kazne od minimum 10-ak godina prisilnog rada i oduzimanje svih građanskih privilegija, onda možemo očekivati nešto.
  • Robin

    19.04.2012 23:06
    Snimiti
    treba sve protekcije i postaviti svedoke sta radi parking servis jednima dize aute a drugima pravi protekcije.

    Vase pelagica crni jeep
    Zelezniska pod znakom pred Gorenje trgovinom
    Gondola da ne govorimo o Seseljovcima
    itd.

    Sve ovo treba snimiti postaviti svoj auto i kad dodje pauk samo otici prije nego slika...a onda prijaviti bandu na sud a kad i tad neide onda svim paukovima izbusiti gume hahaha
    Snimiti ih treba i kompletan primer dati tuziocu za korupciju i nepostivanje zakona.
  • toto

    19.04.2012 18:43
    Dostavna vozila
    Dostavljac sam, vozim dostavno vozilo svaki dan, ceo dan po gradu. Imam godisnju parking kartu na sofersajbni, i pre neki dan kod Spensa sve puno i nemam gde da parkiram, a robu moram da dostavim i sta cu, stanem ispred Pashange pored dva audija. Vracam se posle tri minuta do kola, pauk stoji pored mene i slika, ni ne pomisljajuci da podigne nekog od ove dvojice. Pitam ih da li su normalni, pokazem parking kartu i prepun parking, i jos pitam sto bas mene, sto ne audija? Kaze mi covek, pa oni svi imaju veze, i kad ih dignemo, odmah nas zovu neki nacelnici i moramo da im vratimo vozila?!?!

    Slucaj drugi:Godinama ulazim na plato Spensa kako bih dostavio robu kupcima na Spensu i to potpuno regularno, na rampu, koju mi podigne obezbedjenje Spensa, koje zapise moje tablice kao i objekte u koje nosim robu. Pre neki dan nadjem za brisac zakacenu kaznu komunalne policije - 5000. Kada sam otisao da ih pitam zasto sam uopste dobio kaznu, jer sam pusten na plato, kazu to je pesacka zona i ne sme se ulaziti kolima, motorom, cak ni biciklom. Pa rekoh ....... ok, ali zasto me neko nije upozorio na to, vec me jedni pustaju, a drugi kaznjavaju, kaze mi kadar DS-a iz komunalne policije(clanstvo je bio uslov da se zaposlis), takav je zakon. E moj prijatelju, da ima zakona u ovoj zemlji, ti ne bi ni postojao. Kako radi komunalna policija u Novom Sadu jako lepo se vidi na jednom klipu na youtubu, znate vec kako da nadjete.
    Nijednom odredbom u novom zakonu nije predvidjeno da postoje prodavnice, restorani itd, koji treba nekako da dovezu robu do svojih objekata. Parkinga naravno nema i pored naplate. Ako stanes samo na minut pored puta, pet hiljada kazna. Zato sto donose tako dobre zakone, DS ce platiti za par nedelja na izborima, ali......sta dalje, nece doci bolji, to je sigurno. Nisu oni stoka, ja sam sto nisam otisao dok se jos moglo.
    @Robin u pravu si, prolazim svaki dan tuda. Jos jedno mesto je uvek popunjeno jednim mercedesom i jednim dzipom, pogledajte ispred Daltonke svaki dan, ceo dan, na pesackom prelazu jedan ili dva besna auta. Radnik parking servisa koji ove digne, garant ostaje bez posla.
  • Dejan

    19.04.2012 15:16
    Zar mi već debelo ne plaćamo KAMERE??? Koje će snimati saobraćajne prekšaje i škljoc - slika i uplatnica na kućnu adresu. Jel to ne radi? A mi plaćamo!?

    Smanjite plate sudijama i primite nove, pravnika na birou koliko nećeš.
  • 19.04.2012 14:54
    Izbegavanje
    Za jednu -dve crvene ne moraš uopšte kod sudije
    Tužno ali istinito.
  • Tenk

    19.04.2012 14:53
    ko je tu lud? Lud sam ja, zato što sam još uvek ovde... ovca!
  • 19.04.2012 13:53
    Mislim da su veci problem pesaci na biciklistickoj stazi nego skuteri na biciklistickoj stazi. Ima takvih degenerika u ovom grada da kada recimo na bulevaru Oslobodjenja izadju iz autobusa jednostavno krenu da pesace biciklistickom umesto da pruze jos dva koraka do pesacke staze. Nije problem ako je jedan pesak u ptanju, ali skoro pa stalno su u pitanju grupe pesaka koji se rasire celom sirinom biciklisticke i je*u te ni 5% kada naidjes biciklom ili skuterom, retko ko od nih ti se skloni a skoro svi znaju da te opsuju sto si bas sada nasao da tuda vozis bicikli ili skuter. Ima i onih koji su tek pristigli u Novi Sad pa u nekim razgovorima cujem kako pricaju o "malom" i "velikom" trotoaru aludirajuci na bulevar pri cemu biciklisticku smatraju tim "malim" trotoarom. Onda su problem i ulicni prodavci oko Futoske pijace koji robu prodaju pored biciklisticke dok im musterije stoje na njoj dok kupuju. Mnogo ima stoke u ovom gradu koja ne zna da se ponasa. Ako ne poznajes pravila onda stani sa strane jedno 5 minuta i posmatraj kako se vecina ponasa pa se tako vladaj i ti jer je verovatno tako ispravno. Najvise me nervira kada penzioneri krenu u setnju kejom pa onako sa rukama na dupetu mile jedan uz drugog po biciklistickoj ili cak po tartan stazi. Isto tako mi na zivce idu i one glupe pedaline ili kako se vec zovu sto ih leti iznajmljuju na keju pa se klinci vozikaju po biciklistickoj a ta pedalina je siroka tacno koliko i biciklisticka pa od nje nemozes da prodjes na biciklu. Stoka smo od naroda a hocemo u EU. Bugari i umuni su ih nekako zaje*ali da ih prime, ali nama nece uspeti.
  • janine i slanine

    19.04.2012 13:49
    ja bih ako moze nesto u vezi sudova,a nije u vezi saobracaja??moze.....meni su poslali obavestenje da sam kaznjen na osnovu zahteva iz elektrovojvodine,a na ime duga za struju od 1000din,i to za vikendicu,gde struju trosim toliko da platm dve kutije sibica.racun dobijam koliko iznose drzavne dadzbine,porez i ostalo-znaci mesecno oko 470din.kazna iz suda je bila 2000din.tuzila me elektrvojvodina i naravno morao sam da platim.bas lepo,jeldeee.!?
  • 19.04.2012 13:11
    Baltazar
    Po novom ZOBSu se skuter vozi putem. Po starom je moralo da se vozi bici stazom gde ona postoji, a po novom treba skuter voziti putem.

    Policajac koji je rekao da se skuter vozi biciklističkom je pogrešio.

    Činjenica je da policija ipak ne praktikuje kažnjavanje vozača skutera kada idu biciklističkom iako ne bi smeli.
  • mobutu

    19.04.2012 12:51
    Mene interesuje ko je ovde lud?! Jedan dan vozim skuter sve propisno sa kacigom biciklistickom stazom, i policajac me opomene da ne smem tuda da vozim nego moram po putu, dobro ja pocnem da vozim po putu posle par dana me drugi policajac opomene da ne znem da vozim po putu nego moram biciklistickom stazom. Ko je sad tu lud ja ne znam....
  • Ivan

    19.04.2012 12:36
    @Petar
    apsolutno treba da važe ali mislim da ih više ne poštuju kada su shvatili koliko je besmislno biciklu zabraniti kretanje u pešačkoj zoni...
    cela Holandija i Danska tako funkcionišu i to savršeno...
  • Ivan

    19.04.2012 12:26
    ...
    @Zoran:
    apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom da neki prođu nekažnjeno, samo sam ti naveo na osnovu čega su te kaznili...

    @anonimni koji mi se obratio...
    da li tipl.inž. saobraćaja zna dosta o tome?!
    inače nikakva nagađanja, čitam i kopram iz zakona...
    što se tvoje y(Z)oljice tiče novi zakon ima samo moped, dok bicikla sa pomoćnim motorm nema...

    isto član 7. 34) мопед је моторно возило са два точка чија највећа конструктивна брзина, без обзира на начин преноса, не прелази 45 km/h, при чему радна запремина мотора, када возило има мотор са унутрашњим сагоревањем не прелази 50 cm3, или са мотором чија највећа трајна номинална снага не прелази 4 kW када возило има електрични погон.

    što se mopeda tiče kreće se biciklističkom TRAKOM, a ne stazom.

    isti član 7...
    13) бициклистичка трака је саобраћајна трака намењена искључиво за саобраћај бицикала, мопеда и лаких трицикала,
  • cole

    19.04.2012 12:17
    neko reče
    da policija dobro radi.Ajd onda da mi objasne kako to da je svaki deseti skuter preregistrovan a zakon važi od 01.01.2012. Svi se nesmetano vozaju bez registracije. U ovoj zemlji su izgleda blesavi oni koji ispoštuju zakon.
  • 19.04.2012 12:14
    Nije baš tako..
    Selektivno se prilazi rešavanju prekršaja u sudu. Imam i dokaz i rešenje. Uhvatiše me da vozim i telefoniram i to 15.02.2012.g. u 8,15 ujutro, na državni praznik. Kako nisam imao 5000 za kaznu, rešim idem na sud za 9-10 meseci i platim isto plus troškovi, tj. kamata. Ali 28.03.2012 dobijam Rešenje suda, postupak okončan. Dakle nekom "stoji" 2-3 godine, nekom preko reda. Živelo sudstvo i policija.
  • Petar

    19.04.2012 12:13
    @Ivan
    Isti aršin bi trebao da važi i za bicikliste u pešačkoj zoni, zar ne?
    "Ništa lično i nemoj mi zameriti samo iznosim mišljenje iz mog ugla..." - tvoje reči.
  • zoran

    19.04.2012 11:45
    @Ivan - @ Zoran - drugi put...
    samo sam ispricao da mene nisu zaobisli, elaborat nije bio potreban. tema i naslov je u kontekstu toga kako neko preodje bez kazne.
    svakako postoje clanovi zakona po kojima sam kaznjen i to je to.
  • @ Cale

    19.04.2012 11:38
    "Po novom zakonu, kad vas zaustave i napisu kaznu, na papiru pise tacan datum kad treba da se javite sudiji za prekrsaje, a ukoliko se ne javite slucaj se zakljucuje na vasu stetu i morate da platite kaznu."

    Po istom tom zakonu imas pravo da opravdano odgodis pojavljivanje pred sudijom. Obicno se u sud dodje dan ranije pre zakonskog pojavljivnja i trazi se odgadjanje. Onda prodje neko vreme kada stigne novi poziv sa novim datum za pojavljivanje pred sudijom. E sada, mislim da imas tri puta pravo na odgadjanje i promenu termina. Sada zamisli koliko hiljada drugih trazi odgadjanje i onda nastaje cela zbrka sa novim terminima koji treba da se zakazu a da se ne poklope sa nekim drugim sudjenjima koja obavlja isti sudija pred kojim moras da se pojavis. Prilikom ne pojavljivanja na zadnjem i konacnom poziv koji vise ne moze da se odlozi stoji nesto u stilu da ce se taj koji poziva u slucaju ne odazivanja tom pozivu strazarno sprovesti do suda. E sada nastaje problem po njih. Treba da te negde nekako nahvataju i sprovedu sto je veoma tesko izvodljivo pogotovo ako treba da se privedu lica koja sa svime ovim imaju jako velika zivotna iskustva od ranije. Dok se oni tako navlace sa tobom a ti sa njima predmet zastari.
  • @ Ivan

    19.04.2012 11:32
    A šta ćemo sa popularnom yoljicom ona se vodi kao bicikl sa pomoćnim motorom. Ona znači mora da se vozi biciklističkom stazom.

    Ajde neko ko se stvarno razume da objasni ne neka nagadjanja i sl.
  • Robin

    19.04.2012 11:23
    Lazi
    Evo kako Parking servis i Pauk rade u Nsadu:
    Jednima dizu Yugice dok na istom mestu svaki dan pazi svaki dan stoji parkiran nepropisno djeep crne boje...pauk zaobidje jeepa i digne Yugota...kazem radniku a ovog preskaces jelde? Sve dok ima takih protekcija nema pravne drzave.
    Vase Pelagica pogledajte svaki dan tamo stoji pola na trotoaru pola na cesti gde se nesmije parkirati ili u Zeleznickoj ulici isto tako pred trgovinom Gorenje jeep.
  • Ivan

    19.04.2012 11:11
    @ Zoran - drugi put....
    ipak me nije tako jako mrzelo.
    evo copy=>paste zakona:


    Члан 7.
    Изрази употребљени у овом закону имају следеће значење:
    ...
    26) бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала...



    Члан 118.
    Возач бицикла старији од 18 година може на бициклу превозити дете до осам година старости, ако је на бициклу уграђено посебно седиште, прилагођено величини детета и чврсто спојено са бициклом.
    Дете млађе од 12 година не сме се превозити на мопеду, трициклу, мотоциклу и четвороциклу.
    Мотоцикл може да има бочно седиште за превоз путника.


    (Објављен у "Сл. Гласнику" Р Србије 02.06.2009)


    ako se dobro sećam, taj iz 2009. godine je najnoviji ZOBS, zar ne?!
  • Ivan

    19.04.2012 11:01
    @Zoran
    i ja bi te kaznio...

    prvo detetu, bez obzira da li ima kacigu ili ne, nije mesto na skuteru. (morao bih proveriti starosnu granicu za vožnju na motoru a mrzi me sada da kopam po zakonu)

    drugo bicikilstička staza, po slovu zakona, je namenjena isključivo za kretanje biciklista i iz njihovog (i mog kada sam biciklista) ugla gledanja svi koji se sa bilo kakvim SUS mototrom pojave na toj stazi su nasilnici....

    ti si prvi za kojeg sam čuo da su kaznili zbog skutera na bic.stazi.
    ništa lično i nemoj mi zameriti samo iznosim mišljenje iz mog ugla...
  • MaloMorgen

    19.04.2012 10:40
    @Zoran
    E, ali nisi neciji sin, rodjak, pajtos... :)
  • A

    19.04.2012 10:38
    E moj Zorane, oni i hvataju naivne.

    Meni je upravo zastarela prijava jer policajac koji je podnosio prijavu nije upisao vreme izvršenja prekršaja u prijavu. Sudija je ovakav zahtev trebao da vrati na dopunu, ali nije već je poslao meni poziv, ja sam tražio dopunu zahteva i policija nije bila u stanju dve godine da upiše vreme u zahtev, a imala je navedeno u zapisniku. Da su ovo uradili bio bih kažnjen, da slučajno nisam znao za ovaj detalj isto bi bio kažnjen.

    Huću da kažem da skoro svaka prijava može da zastari s obzirom kako aljkavo rade svoj posao i policija i sudovi.
  • Adice

    19.04.2012 10:05
    Policija dobro radi posao,a sudstvo se mora zaista reformisati ! Može policija da kažnjava koliko hoće kad sudovi ne rade svoj posao ! I , naravno, treba povećati broj policajaca,dati im bolje plate i bolje ih opremiti 1
  • 19.04.2012 09:56
    Znaci 10000 takvih vozaca voze po ulici (sto je samo mali deo veceg broja), to nije 10 a nije ni 100. Novi zakoni nisu nista popravili, ljudi nemaju osnovnu kucnu kulturu a to ispoljavaju i na putu.
    Takode nemaju ni znanje o pravilima i zakonima u saobracaju, svako danas polaze testove.A kad dode sunce pa pocnu da ginu na skuterima, bice vam jasno. A s.policija cesto prima mito tako da je taj broj znatno umanjen. Dovoljno je stati na prometniju raskrsnicu ili kruzni tok 5 minuta i videti bar dva veca prekrsaja. LJudi voze preko ostrva, prolaze kroz crveno kako im se hoce, skrecu bez zmigavca dok telefoniraju, ne staju na pesackom, jure, zure, trkaju se po bulevarima...

    Kako nikad da uhvate onog celavog sto je pobegao posle ubistva one zene. Kako ne kazne BG tenkove koje parkiraju po trotoarima i gde im se hoce.Kako da godisnje imammo impozantan broj saobracajnih nesreca i smrtnih ishoda.Pa pogledajte samo hroniku na sajtu, jel to normalno.

    GDE SVI ZURITE?

    Sudstvo treba korenito izmeniti.
    Pre neki dan vidim tri huligana ispred MUP-a, izlazi neki balavac mozda 13god i jos mladi 10-ak godina, pljuju po izlasku iz zgrade i pozdravljaju se sa starijima, potom izlazi i majka te dece i smeska se kako je uspela da objasni inspektorima da su oni ustvari dobra deca. Mladost bez glave.
    Jednog od tih starijih sam sreo kod MUP-a kako stavlja fantomku, neki krzljavi celavi smokljan u trenerci.Zivi preko puta vojnog odseka.Dakle fantom zivi tik pored policije.Da li su cekali neko naredenje od gazde ,ne znam.Ali videti huligane kako se sepure pred policijom je mucno.
  • Cale

    19.04.2012 09:48
    Nije mi bas jasno...
    Po novom zakonu, kad vas zaustave i napisu kaznu, na papiru pise tacan datum kad treba da se javite sudiji za prekrsaje, a ukoliko se ne javite slucaj se zakljucuje na vasu stetu i morate da platite kaznu. Nije mi jasno kako se sad ne pojavljuju kod sudije. Cak i da se ne pojave, slucaj je resen, pa samo ostaje da plate kaznu a to pretpostavljam ne zastareva.
  • member @zoran

    19.04.2012 09:45
    zasto nasilnicka voznja?
  • zoran

    19.04.2012 09:32
    mene nisu promasili.
    vozio sam sina (10) na skuteru od 50 cm3, po biciklistickoj stazi, obojica smo imali kacige. nedelja, 9 sati.
    proglasen sam nasilnockim vozacem, platio 22.500,00 kaznu, 9 kaznenih poena i 3 meseca bio bez dozvole...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna